Półkolonie Za Jeden Uśmiech

PÓŁKOLONIE ZA JEDEN UŚMIECH CZARNKÓW I WIELEŃ

Okres ferii zimowych już za nami, ale wspaniale jest wracać myślami do chwil, które choć szybko mijają, pozwalają na ponowne przeżywanie wspaniałych przygód i doświadczanie niezapomnianych wrażeń.

Tegoroczne półkolonie, jak co roku, pozwoliły dobrze się bawić, dzieciom z terenu powiatu czarnkowsko – trzcianeckiego. Pod czujnym okiem opiekunów oraz wolontariuszy z AIESEC półkoloniści aktywnie i twórczo zaczynali dzień.

Półkolonie obfitowały w rozmaite atrakcje. Studenci z AISECE swoją osobą umilali ten wspaniały czas. Przenosili dzieci w miejsca dotąd im nieznane. Opowiadali o krajach z których pochodzą, pozwalali dzieciom na obcowanie z wszystkim tym, co związane jest z danym państwem. Dzięki wyobraźni można było choć na chwilę znaleźć się daleko od domu i niczym Ferdynand Magellan odkrywać, coś co jeszcze nieodkryte.

W tym roku gościliśmy wolontariuszy z najróżniejszych zakątków ziemi: Emme i Danni z Chin, Ilye z Indonezji, Kavinge ze Sri Lanki, oraz  Thanongsaka z Tajlandii. Studenci z AIESEC umożliwili naszym dzieciom odkrycie tego, co naprawdę ma znaczenie w kontakcie z inną kulturą i kolorem skóry.

Na tym jednak atrakcje się nie kończyły. Zabawy sportowe, gry zespołowe, eksperymenty w ramach prezentacji elementu zajęć w Akademii Nauki. Poza tym ciekawe zajęcia artystyczne oraz wyjazd na basen. Nowością w tym roku była również praktyczna nauka języka angielskiego, dzięki zaproszonym gościom i ich kreatywności.

Dziękujemy również za wsparcie przedstawicielom władz miasta Wielenia, Czarnkowa, oraz całego powiatu za serdeczne ugoszczenie wolontariuszy z AIESEC.