Robotyka

Zosia i Bogusia

ROBOTYKA
Projektor Wolontariat Studencki

W ramach programu Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności „PROJEKTOR - wolontariat studencki” realizujemy w Placówce projekt edukacyjny:
IT for SHE – animacja 2
Cel: Zainteresowanie dzieci tematem nowych technologi
Dzieci w wieku od 10 do 15 roku życia podejmują działania:

Dzień I
Temat: Nasz przyjaciel Robot
Dzielimy dzieci na grupy poprzez losowanie przedmiotów. Gdy wszyscy siedzą w grupach, mają 2-3 minuty, żeby jak najlepiej się poznać. Następnie rozwiązują test o sobie, po chwili omawiają go. Do każdej z grup dołącza robot. Dzieci mają za zadanie nauczyć go mówić i chodzić. Kolejnym korkiem jest wymyślenie hymnu swojej drużyny. Dalej teamy tworzą dla siebie tory przeszkód. Urządzamy zawody. Grupa wgrana dostaje nagrodę i może odegrać swój hymn przed wszystkimi.

Dzień II
Temat: Jak programować robota?
Zaczynamy od specyficznych kalamburów, dzieci zamiast hasła dostają listę czynności, które pokazują, a reszta musi zgadnąć, w jakim znajdują się miejscu. Dalej za pomocą aplikacji Blocky uczymy dzieciaki programowania blokowego, za pomocą którego mogą zaprogramować Dash`a.
Zakładane Rezultaty: Dzieci potrafią obsługiwać proste roboty Dash, rozwijają dwoją kreatywność podczas personalizacji robotów.
Pojektor Wolontariat Studencki
Zosia mówi o sobie:
"Studiuję Automatykę i Robotykę na II roku na Politechnice Poznańskiej. Moje zainteresowania to programowanie i nowe technologie, ale także filmy, książki i sport. W ramach wolontariatu prowadzę drużynę harcerską i organizuję obozy dla harcerek. Lubię dzielić się zdobytą wiedzą i moimi zainteresowaniami, prowadząc zajęcia dla dzieci."